ispita

Am fost duminica seara intr-o biserica si s-a citit matei 4:1-11 Ispitirea Domnului Isus.Nu comentez predica,dar va impartasesc cateva ganduri personale.(personale?oare cat de personale?Si daca este o minte luminata de Duhul Sfant,tot personale se cheama?)

Domnul Isus a fost ispitit cu lucruri care i se cuvineau.Era indreptatit sa le aiba.Cunoastem cu totii cele trei domenii  prin care actioneaza cel rau ca sa fim ispititi:pofta firii,pofta ochilor si laudarosia vietii.

La pofta firii pamantesti Isus a fost ispitit cu paine,cu mancare.

a)painea era un lucru care i se cuvenea,era o nevoie legitima.Postul era incheiat, nu era nimic rau in a cere paine,si totusi era o ispita. N-a fost ispitit prin curvie,tot o nevoie a carnii,dar legitima doar intr-un anumit cadru.Ispita vine cu vehicolul Indoielii,si Isus era ispitit sa-si dovedeasca siesi ca este ceea ce pretinde,adica Fiul lui Dumnezeu.

b)A fost ispitit cu paine pentru ca a flamanzit.Diavolul ne cunoaste slabiciunile,stie unde si cand suntem slabi.

concluzie:vom fi ispititi cu lucruri care ni se cuvin.Vom fi loviti in punctul cel mai vulnerabil,foame,sete,somn,curvie,odihna,confort,imbracaminte(moda)in functie de cel mai vulnerabil la momentul ispite.Asadar era o NEVOIE LEGITIMA, UN PUNCT SLAB, si voia sa atace credinta si sa nasca INDOIALA.

La laudoarosia vietii Isus a fost ispitit sa ceara un interventie a ingerilor care sa-l salveze si sa confirme ceea ce pastrase la primul atac:credinta ca este Fiul lui Dumnezeu.

Ca Fiu Hristos  era indreptatit sa ceara si sa primeasca ocrotirea lui Dumnezeu,daca ar fi fost in primejdie.Care era atunci ispita?

Ispita era sa-L ispiteasca pe Dumnezeu.Numai prin astfel de ispite se putea antrena sa NU ceara de la Tatal cele doauasprezece Legiuni de care ar fi putut dispune mai tarziu si care l-ar fi „salvat”de la voia Tatalui.

concluzie:Sunt lucruri pe care le putem avea doar intr-un anume context si nu la discretia noastra ci doar pentru a face voia lui Dumnezeu.A cere acele lucruri in alte imprejurari inseamna a-l ispiti pe Dumnezeu.

(De remarcat faptul ca dupa primul raspuns al Domnului Isus,si numai dupa ce i se raspunde cu :ëste  scris” si Diavolul va veni cu „ce este scris”, cu alte cuvinte va lovi si in punctele noastre de sprijin:aaa daca tu urmezi biblia,hai ca te „rezolv”cu biblia.Prin urmare cunoasterea a ce e scris nu e suficienta,este nevoie si de calauzire.)

In sfarsit in a treia ispita(de fapt in al treilea atac,pentru ca fiecare atac avea sa fie o pleiada de ispite,daca nu manca macar sa se indoiasca, daca nu se indoieste,macar sa ispiteasca pe Dumnezeu,etc)

Pofta ochilor,imparatiile pamantului.Ce a venit hristos sa faca?  sa ne mantuiasca. Si apoi ce? Pai apoi sa imparateasca.

Da,dar ca sa ajunga acolo era drum lung, si inca odata Cel rau ii ofera o scurtatura:Inchinate mie si ESTI imparat,nu: VEI FI.

Era legitim pentru EL sa imparateasca?dar pentru cine au foat facute? nu pentru El?Normal ca are sa Imparateasca,dar trebuie sa mai astepte.Dar ispita cea mare era IDOLATRIA,sau slujirea Altui dumnezeu.

CONCLUZIE:

1. momeala:paine;ispita:sa se indoiasca,sau sa-si urmareasca nevoia lui si nu VOIA Tatalui.

2.Momeala:protectia care-L confirma ca este Fiu; Ispita: sa ispiteasca pe Dumnezeu

3.Momeala:imparatiile;Ispita:O cale mai usoara si cel mai grav:inchinarea unui alt dumnezeu,

 

Veghiati si rugativa ca sa nu cadeti in ispita!

 

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Biblice. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s